Overmere-Donk
Horeca
Geschiedenis
Toerisme
Ligging
Evenementen
Natuur

 

Donkmeer, beter bekend als Overmere - Donk, is één van de mooiste binnenmeren van Belgié.

De gemeente Berlare ligt in het midden van de provincie Oost-Vlaanderen. Administratief behoort de gemeente tot het arrondissement Dendermonde. Berlare maakt deel uit van de Vlaamse Vallei en is vooral bekend omwille van het Donkmeer. Sedert de fusie van 1977 bestaat onze gemeente uit de deelgemeenten Berlare, Overmere en Uitbergen.

De Schelde heeft een sterke invloed gehad op onze gemeente. 10000 jaar geleden vloeide deze rond de zandduinen van Bareldonk. Steeds weer verlegde de Schelde traag haar loop. Na duizenden jaren was de oude Scheldearm opgevuld door veen. Eind 17e eeuw begon men in Berlare het veen te delven en het ontgonnen turf gebruikte men om de woningen te verwarmen.
Later was dit ook een overstromingsgebied van de Schelde, na lange tijd liepen de putten vol en zo zijn de meren ontstaan die een oppervlakte van 86 ha hebben. Trouwens de naam “Donk” is in het germaans “dunga” of moerassig gebied.

Voor de hengelaars is het meer een waar paradijs, men kan er vissen op voorn, brasem, karper en zelfs snoek kan men hier aan de haak krijgen.

De “Donk” is ook een toeristische trekpleister: tijdens de zomer kan men er spelevaren met roei- of motorbootjes, er is een wekelijkse markt alsook talrijke tavernes met terrasjes en restaurants waar men de lekkere paling kan proeven.
Het jaarlijks grote vuurwerk met randanimatie is telkens op de eerste zondag van augustus.
Verder heeft men nog de “Eendenkooi” een klein dierenpark gelegen in een bos met diverse soorten eenden, ganzen, zwanen, herten, geitjes, enz (open van pasen tot eind september).

Nog een prettige zoektocht op deze site...

 

Donkmeer... Waterfeest van Vlaanderen... Elk jaar de eerste zondag van Augustus....

Webdesign by PVG